Vragen

Mag ik op een woonschip in een jachthaven wonen?

Je mag officieel alleen permanent wonen in een jachthaven als de bestemming ‘Wonen’ is. Meestal hebben jachthavens de bestemming ‘Recreatie’. Het mag dan dus officieel niet.

Soms worden woonschepen in jachthavens wel bewoond zonder formele toestemming. Of dat goed gaat, hangt vooral af van de medewerking van de eigenaar/beheerder van de jachthaven. Je hebt dan nog wel een woonadres en/of een postbus nodig.

Een woonschip in een jachthaven is formeel een plezierjacht. De financiering ervan kan dus eigenlijk alleen met een persoonlijke lening voor plezierjachten worden geregeld (met hogere rente en geen belastingaftrek).

Is het woonbotenbeleid landelijk geregeld?

Nee, het woonbotenbeleid is decentraal geregeld. De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft ooit een model(woonschepen)verordening opgesteld, die door gemeentes gebruikt zou gaan worden. De praktijk is dat elk waterschap, elke gemeente of andere eigenaar het op eigen wijze regelt.

Er is iets gaande over een nieuwe woningwet. Wat gaat veranderen?

De status “woonboot” en het wettelijk beoordelen daarvan als “bouwwerk” gaat veranderen.

Een woonboot gaat de status van een “bouwwerk” krijgen. De Raad van State heeft een aantal uitspraken gedaan die dat noodzakelijk maken. Het is nog niet precies duidelijk wat dat gaat inhouden. Als bouwwerk heeft een woonboot een Omgevingsvergunning Bouwen (voorheen Bouwvergunning) nodig en moet voldaan worden aan de eisen uit het bouwbesluit. Vrijwel geen enkele woonboot kan daaraan voldoen, dus worden er aanpassingen in de wet gedaan om dat te kunnen oplossen.

Staat je vraag er niet bij?

Stel je vraag aan ons team via het formulier.

 

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Met het gebruik van deze website, stemt u hiermee in.