Barry Meruma ...

Woonboot Advocaat.

Bewegen is leven! Dat is mijn levensmotto. Ik ben 57 jaar, ondernemer, altijd lekker actief, doelgericht en betrokken bij mijn omgeving. De basis: een gezin met vrouw en vier kinderen, een advocatenkantoor dat ik elke dag mag laten groeien en bloeien, en bergmarathons – voor sportieve ontspanning na volle dagen. Ik geniet van wat er is, maar ben nieuwsgierig naar wat er nog kan komen. En tsja, laat ik het hoge woord er gelijk maar uit gooien: ik woon niet drijvend, maar onze tuin ligt wel aan open vaarwater. Inclusief een vijf-pk’tje en de prachtige natuur van het Ilperveld bij Amsterdam.

 

Waarom woonboten?

Ik vind de woonbotenwereld leuk omdat ik een klik heb met het type mensen. Ik generaliseer, maar het is opvallend dat zoveel van de bootbewoners die ik tegenkom het net even anders willen doen dan de rest van de wereld. Bewuste levensgenieters met een positieve grondhouding. Tikje tegendraads, dicht bij de natuur, eigen keuzes willen maken en dan doorpakken. Ruimtezoekers in de regels die gelden. Hoe mooi is dat? Sinds de periode tussen 1950 en 1980 is woonbotenland juridisch in beweging. Toen mensen ontdekten dat je met een boot of ark zomaar ergens kon gaan liggen wonen, was het vrijheid en blijheid. Inmiddels onvoorstelbaar, maar toen begrijpelijk: er was woningnood, regels waren er nauwelijks en handhaving van de regels die er wel waren was geen ‘beleidsprioriteit’ bij de overheid. Gaandeweg werden het overheidsbeleid en de regelgeving concreter en ontstond er een steeds duidelijker bewustzijn – een beweging om woonboten een echte plek te geven als erkende, goed geregelde woonsituatie, vergelijkbaar met wonen op de wal. In dat (op zichzelf positieve) proces zitten we eigenlijk nog steeds, met als voorlopig hoogtepunt het nieuwe woonbotenrecht, dat op 1 januari 2018 in werking trad. De woonbotenwereld is nu een wereld van omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen geworden. En laat dat nou net de wereld zijn waarin HABITAT advocaten & juristen dagelijks actief is.

 

Kennis delen

Helaas heeft de wens om waterwonen beter te regelen ook een keerzijde: ongeregelde of slecht geregelde historisch gegroeide situaties zullen uiteindelijk worden beëindigd of moeten worden voorzien van de juiste toestemmingen. Vandaar dat we bij HABITAT de HABITAT | Ligplaatscheck hebben ontwikkeld, een soort juridische röntgenfoto van individuele ligplaatsen. Net als met deze website, woonbootadvocaat.nl, hoop ik daarmee meer zicht te bieden op de juridische positie van waterbewoners. Ik hoop van de website zelfs een juridisch expertisecentrum voor woonbotenland te maken – een plek waar alle relevante juridische kennis beschikbaar is.

Stephanie Beaufort ...

Woonboot Jurist.

Zoals de kop van een krantenartikel ooit luidde; ‘Ik ben een echte waterrat’. Een artikel dat in een regionaal dagblad werd gepubliceerd toen ik mijzelf wist te plaatsen voor de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen synchroonzwemmen. Een prachtige sport die ik met veel plezier 16 jaar heb mogen beoefenen. Inmiddels ben ik 33 jaar en probeer ik een andere sport mijzelf meester te maken. Toch blijft water een aantrekkende werking op mij hebben en moet ik mijzelf er regelmatig van weerhouden om er geen duik in te nemen. Of ik er nu in lig of naar er naar kijk of luister, water heeft voor mij iets magisch… het maakt me gelukkig. En hoewel ik geen (woon)boot bezit, snap ik de (woon)booteigenaren volledig. Het is namelijk heerlijk om door water omringd te worden.

 

Schip?

Overigens is het niet helemaal waar dat ik geen boot bezit. Ik bezit namelijk een schip. Of naja, eerder een scheepje. En in de vorm van een kleine tatoeage. Het scheepje staat voor de quote “A ship in harbor is safe, but that’s not what ships are for” geschreven door John A. Shedd. Mijn motto is dan ook: Wees niet bang voor risico’s en durf avonturen en uitdagingen aan te gaan.

 

Woonbotenrecht

Gelet op mijn liefde voor het water en passie voor het recht, sluit het woonbotenrecht dan ook perfect aan. En hoewel het woonbotenrecht soms complexe materie is, de uitdaging ga ik maar al te graag aan.

(Klik op de + voor meer info ...)